DAMIÁNI SZENT PÉTER PÜSPÖK ÉS EGYHÁZTANÍTÓ - FEBRUÁR 21.

Damiáni Szent Péter 1007-ben született Ravennában. Már kisgyermekkorában buzgó vallásos életet élt. Egyszer pénzt talált, ezt egy papnak adta, hogy misét mondjon elhunyt édesapja lelkiüdvéért. Pap bátyja taníttatta, ezért hálából felvette annak nevét, a 'Damiánt'. Először tanítani kezdett, de a szegényeket, rászorulókat mindig segítette, magát keményen fegyelmezte. Egyszer remetékkel találkozott, mély hatást tett rá fegyelmezettségük, istenes életük. Ezután bencés szerzetes lett és a Fonte Avellanai remeteségbe vonult. Itt, akarata ellenére elöljáróvá választották.

A pápa innen egyházkormányzati szolgálatokra rendelte. IX István pápa Ostiai püspökké nevezte ki, majd bíborossá tette, ekkor a pápaság nagy támasza lett. Szeretett volna visszatérni a remeteség magányába, azonban újra meg újra pápai megbízással kellett utaznia. Dolgát mindég alázatosan és lelkiismeretesen végezte. Útközben lázasodott be egyik útján és Faenzában halt meg 1072. február 22-én. 1828-ban megkapta az egyháztanító címet.

Már halálakor az életszentség híre vette körül. Sírfeliratát maga fogalmazta:
'Aki Te vagy, az voltam én is, ami vagyok, az leszel Te is, kérlek, gondolj rám!'

Példája: Alázatos és lelkiismeretes kötelességteljesítés - nagy titok ez, gyakorold!
  'Mindenható Istenünk, add, hogy Damiáni Szent Péter püspök és egyháztanító szavát és példáját követve mindennél többre tartsuk Krisztust, mindig készen álljunk Egyházad szolgálatára, és egykor eljussunk mennyei fényességed boldog örömébe. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké.' Amen.

'Kérünk, mindenható Istenünk, engedd, hogy Damjáni Szent Péter püspököd tanítását és példáját követve semmit se tartsunk előbbrevalónak Krisztusnál, és mindenkor Egyházad szolgálatára törekedve az örök világosság örömeibe eljuthassunk! ' Amen.

Forrás ~ Internet