HAMVAZÓSZERDA

A hamvazószerda abból az ősi hagyományból ered, hogy a hívők a vezeklés részeként hamut szórtak a fejükre. Ennek emlékét a mai napig őrzi a szertartás: az előző évben megszentelt és elégetett barka hamujából a pap ezen a napon, és nagyböjt első vasárnapján keresztet rajzol a hívek homlokára, annak emlékére, hogy porból vagyunk és porrá leszünk. A hamu egyszerre jelképezi tehát az elmúlást és a megtisztulást.

A vasárnapokat az egyház nem számítja böjti napnak, ezért a VII. század óta szerdai nappal kezdődik a nagyböjt, így hamvazószerdától húsvét vasárnapig a böjti napok száma éppen negyvenet tesz ki. A böjt vallásos gyakorlata a figyelem középpontjába állítja a bűnbánat, a megtisztulás, az áldozat és a könyörgés fontosságát. Nagyböjtben a keresztények különös figyelmet fordítanak a szegények megsegítésére is.

Az egyház hamvazószerdára és nagypéntekre rendel szigorú böjtöt: a 18 és 60 év közötti híveknek csak háromszor lehet étkezniük és egyszer jóllakniuk. Ezen a két napon és nagyböjt többi péntekén 14 évesnél idősebb tagjait arra kéri az egyház, hogy a böjti fegyelem részeként ne fogyasszanak húst.

NAGYBÖJT

A nagyböjtnek három fő sajátos gyakorlata van:
1. A böjt. Elsősorban az ételböjt, mert ez a legkeményebben, leginkább, szüntelenül figyelmeztetve felszögez minket Krisztus keresztjére. A böjt kiterjed más külső javakra: a kedvenc ételre, italra, szórakozásra, tréfálkozásra, alvásra, stb... Bár külső tett a böjt, de lényege egy belső valóság: az önakarattól való elfordulás, Istenhez való odafordulás.

2. Az irgalmasság. Ez kettőt jelent: adni - az egyházatyák tanítása szerint a böjt akkor értékes Isten előtt, ha az így megtakarított pénzből vagy időből, a nálunk szegényebbeknek segítünk. Az első Péter levél alapján: 'a szeretet befödi a bűnök sokaságát'. A másik: megbocsátani. Őszinte szívből, semmi viszonzást és hálát nem várva. Ez is bűnbánati cselekmény, mert Krisztus ennek függvényévé tette az ő bocsánatát.

3. Az imádság. A böjt és jócselekedet közvetve vonatkozik Istenre. Az imádságban, elmélkedésben, lelki olvasmányban a lélek közvetlenül Istenhez emelkedik: a teremtményektől a Teremtőhöz, a hasznostól az igazsághoz, az anyagiaktól a szellemiekhez, a hétköznapok túl sok külső eseményétől a belsőhöz fordul, kilép önmagától, hogy megtalálja igazi önmagát. A nagyböjt a több liturgikus ima, közösségi ima, magánima, templomlátogatás, vallási tanulás és olvasás megszentelt időszaka.

Nagyböjt első szakaszának liturgikus tárgya a keresztségi kegyelem, a bűnbánat, vezeklés, a nagyböjti megújulás, a böjtölés áldozata. Az evangéliumban először a böjtölő és megkísértett Krisztust látjuk, majd az üdvösséget és bűnbocsánatot hirdető Messiást, vagy a gyógyító-evangéliumok jelképében a kegyelmi gyógyulást hozó isteni Orvost. A könyörgések a nagyböjti életgyakorlatra kérnek segítséget, s azt liturgikusan felajánlják Istennek.

Az Egyház segít minket a nagyböjt idején. Anyai intelmén, megszentelő liturgiáján és a megszentelt nagyböjti gyakorlatokon kívül az Egyház jámbor szokások és ájtatosságok által is elő akar készíteni minket húsvét befogadására. Ilyen a keresztút, a nagyböjti lelkigyakorlatok, tanítások.

Tanácsok: Minden napnak saját miséje van - egyedi, saját szöveggel -, járjunk többet misére. Vegyünk részt a pénteki keresztutakon. Tervezzük meg nagyböjti étrendünket.

A nagyböjti elmélkedés alapanyaga lehet a nagyheti szertartások szövege, szimbólumai. Ezentúl pedig aki képes, jelentkezzen nagyheti liturgikus/énekes szolgálatra.

Fontos elsősorban az állapotbeli kötelességek jó teljesítése. Ezért csak annyi pluszt vállaljunk, amit meg is tudunk tenni, és nem megyünk tönkre abban sem lelkileg, sem fizikailag.

A kiegyensúlyozott katolikus emberben nem válik szét élesen a természetfölötti és természetes élet. Lelki megújulásunkkal jól egybehangzik, s azt támogatja, ha nagyböjtben a számtalan elhanyagolt dolgok rendbehozását is erénygyakorlatként kezeljük: elmulasztott kötelességek, adósságok, halasztott beszélgetések, levelek, tavaszi nagytakarítás stb.

Éneklő Egyház c. énekeskönyv
 
Forrás ~ Internet 
 
 
NAGYBÖJT - HAMVAZÓSZERDA

'Emlékezzél meg ember hogy por vagy és porrá leszesz.'

'A mai nappal, az Egyház életében új időszak kezdődik a nagyböjt. Bár a böjti fegyelem külső formájában gyökeresen megváltozott, de lelki tartalmában megkívánja a bűnbánatot, az őszinte megtérést és a kiengesztelődést. Magunkra vesszük a mulandóság külső jelét, hamut szórunk fejünkre, hogy lélekben teljesen megújuljunk.'

Nagyböjt három minősége
 
1. Böjt
Elsősorban ételböjt, de kiterjedhet más felajánlásra is.
Az önakarattól való elfordulás, Istenhez való odafordulás.
2. Ima
Az imádságban, elmélkedésben, lelki olvasmányban
a lélek közvetlenül Istenhez emelkedik.
3. Irgalmasság
Megbocsátani őszinte szívből, semmi viszonzást és hálát nem várva.
Önzetlenül segíteni azokon, akik szükséget szenvednek testben vagy lélekben.
Hamvazószerda - a Nagyböjt kezdete

A húsvétot megelőző negyven napos nagyböjt első napja. E negyven nap a keresztények számára bűnbánati időszak, amely alkalmat ad a lemondásra, a hitben való elmélyülésre és kiengesztelődésre, hogy méltóképpen felkészülhessenek Jézus Krisztus feltámadásának, a húsvétnak a megünneplésére.

A nagyböjt bűnbánati fegyelme: péntekenként 14 éves kortól nem eszünk húst, hamvazószerdán és nagypénteken szigorú böjtöt tartunk, vagyis húst nem eszünk, csak háromszor étkezünk, és egyszer lakunk jól. Természetesen a betegek fel vannak mentve a testi böjtölés alól.

A böjt nem öncélú valami. Aranyszájú szent János szerint azért van szükségünk önmegtagadásra, mert hibázunk a mértékletesség erényében. Emberszerető és megértő Urunk van, nem az ételektől való megtartóztatást és a böjtöt követeli tőlünk egyszerűen csak hanem, hogy az élet dolgaitól elálljunk, és egész időnket lelki dolgokkal töltsük el.

Szent Ágoston kifogásolja azok magatartását, akik a húsétel helyett nehezebben elkészíthető, értékesebb ételeket hajhásznak. Tévednek az ilyenek, ez nem böjt, csupán a fényűzés megváltoztatása.

A hamu a homlokomon ma hideg maradványa egy hatalmas, fényt és meleget, arany ragyogását adó tűznek. Uram, ígérem, hogy láng leszek! Akik a közelembe jönnek, meleget és bátorítást találnak nálam.

A hamu a homlokomon ma fekete jele a tűzbe vetett gyomoknak, melyek megakadályozták, hogy kikeljenek a magok. Uram, ígérem, kiirtom a szavaimban és tetteimben növekedő rosszakarat tüskéit, a vetélkedés, és megszólás töviseit!

Miért éppen negyven napig tart a nagyböjt?

A Szentírásban számos esemény kapcsolódik a negyvenes számhoz. Jézus Krisztus nyilvános működésének megkezdése előtt negyven napot töltött a pusztában. Negyven napig tartott a vízözön, negyven évig vándorolt a pusztában a zsidó nép, Mózes negyven napig tartózkodott a Sínai hegyen és Jónás próféta negyven napos böjtöt hirdetett Ninivében.

A böjt vallásos gyakorlata a bűnbánat, a megtisztulás, az áldozat és a könyörgés kifejeződését szolgálja, jelzi az ember Isten iránt tanúsított szeretetét és az érte való áldozatvállalását. Ilyenkor tartózkodunk a zajos, táncos mulatozástól is. Egy nagy lelkigyakorlat - a 'szent-negyvennap'!

'Most van a kellő idő, most van az üdvösség napja.
Atyád, aki a rejtekben lát, megjutalmaz téged!' Amen.

 
HAMVAZÓSZERDA

'Emlékezzél, ember, hogy por vagy és porrá leszel!'
'Tartsatok bűnbánatot és higgyetek az evangéliumban!'.
 
A hamu a homlokomon ma hideg maradványa egy hatalmas, fényt és meleget, arany ragyogását adó tűznek. Uram, ígérem, hogy láng leszek! Akik a közelembe jönnek, meleget és bátorítást találnak nálam.

A hamu a homlokomon ma fekete jele a tűzbe vetett gyomoknak, melyek megakadályozták, hogy kikeljenek a magok. Uram, ígérem, kiirtom a szavaimban és tetteimben növekedő rosszakarat tüskéit, a vetélkedés, és megszólás töviseit! Amen.

Forrás ~ Internet 
 
 
 
 EMLÉKEZZÜNK, PORBÓL LETTÜNK'

 Mi gyarló emberek, kik a földön élünk,
 sok nyomorúságot és fájdalmat érzünk,
 e világnak sok bajával küzdünk.
 Emlékezzünk, porból lettünk,
 és hogy ismét porrá is kell lennünk!

 Nincs nékünk e földön sehol nyugodalmunk,
 nincsen maradandó, állandó városunk,
 mindnyájan csak jövevények vagyunk
 Emlékezzünk, porból lettünk,
 és hogy ismét porrá is kell lennünk!

 Csak egyedül mennybe igyekezzék szívünk,
 ott van elkészítve állandó hely nékünk,
 munka után az örökös bérünk.
 Emlékezzünk, porból lettünk,
 és hogy ismét porrá is kell lennünk!

 Az egekben vagyon végtelen gazdagság,
 melyet nékünk szerzett az isteni jóság,
 ott vár reánk az örök boldogság.
 Emlékezzünk, porból lettünk,
 és hogy ismét porrá is kell lennünk!

 Ezt hallván, emberek, keljünk fel álmunkból,
 szabadulást venni világ rabságából,
 igyekezzünk csalárd hálójából!
 Emlékezzünk, porból lettünk,
és hogy ismét porrá is kell lennünk!

Felvirradtak reánk szenvedés napjai,
üdvösségkeresés alkalmas órái,
távozzatok, evilág pompái!
 Emlékezzünk, porból lettünk,
és hogy ismét porrá is kell lennünk!

Vétkeinkért böjttel testünk sanyargassuk,
a szolgálat alá szenvedéssel hajtsuk,
 Istenünkhöz teljesen hódítsuk!
Emlékezzünk, porból lettünk,
és hogy ismét porrá is kell lennünk!
 
 VIDEÓ
 
 https://www.youtube.com/watch?v=Esc3aYXrwBs
 
Forrás ~ Internet