'ÉLJÜNK HITBEN ÉS IGAZSÁGOSSÁGBAN!'

Kérlek mindnyájatokat, fogadjátok meg az igaz szót, és gyakoroljátok magatokat minden béketűrésben. Ezt saját szemetekkel láthattátok Szent Ignácban, Zoszimuszban és Rúfuszban, de másokban is, akik közületek valók voltak, de főképpen magában Pálban és a többi apostolban. Legyetek meggyőződve, hogy mindezek nem hiába versenyeztek (vö. Fil 2,16), hanem hitben és igazságban éltek, és az őket megillető helyet foglalták el az Úrnál, akinek kínhalálában is követői voltak.

Nem ezt a világot szerették (vö. 1 Jn 2,15), hanem őt, aki értünk meghalt, és akit miattunk Isten feltámasztott. Ez legyen a ti álláspontotok is, és kövessétek az Úr példáját; legyetek szilárdak és megingathatatlanok a hitben, szeressétek a testvéri közösséget, szeressétek egymást, legyetek egyek az igazságban; egymás iránt tanúsítsátok az Úr szelídségét, senkit meg ne vessetek!

Ha jót tehettek, el ne mulasszátok, mert az alamizsna megment a haláltól (Tób 12,9). Kölcsönösen fogadjatok szót egymásnak, éljetek szép életet a pogányok között, hogy jótetteitek alapján (1 Pét 2,12) dicséretet érdemeljetek, és miattatok ne érje káromlás az Urat. Jaj annak, aki miatt Isten nevét káromolják! (vö. Róm 2, 24) Tanítsatok mindenkit józanságra, mint ahogyan magatok is így éltek. Nagyon elszomorított Válensz esete, aki egykor presbiter volt köztetek, de nem becsülte meg a tisztséget, amelybe emeltétek.

Ezért intelek benneteket, kerüljétek a fösvénységet, legyetek tiszták és igazmondók! Tartózkodjatok minden rossztól! Ha valaki önmagán nem tud uralkodni, hogy fog erre másokat tanítani? Aki nem kerüli a zsugoriságot, az bálványimádással is beszennyezi magát; olyannak fog számítani, mint a pogányok, akik nem ismerik az Úr ítéletét. Nem tudjátok-e, hogy a szentek ítélkeznek majd a világ fölött (vö. 1 Kor 6,2), amint azt Szent Pál is tanítja? Én eddig semmi ilyet nem tudtam vagy hallottam rólatok. Szent Pál köztetek működött, és levelének elején dicsért benneteket. Veletek dicsekedett minden egyházban, mint olyanokkal, akik elsőnek ismerték meg Istent. Mi, szmirnaiak akkor még nem ismertük őt.

Nagyon aggódom, testvéreim, Válenszért és feleségéért; bárcsak adna nekik Isten igazi bűnbánatot! Legyetek hát ti is józanok ebben az ügyben, és ne tekintsétek az ilyeneket ellenségnek (vö. 2 Tessz 3,15), hanem mint beteg tagokat és tévelygőket, hívjátok őket vissza, hogy az egész test üdvözüljön. Ha így tesztek, ez magatoknak is épülésére szolgál.

Szent Polikárp püspök és vértanúnak a filippiekhez írt leveléből

Forrás ~ Internet