OLVASMÁNY

Mózes első könyvéből

'Isten a vízözön után megáldja Noét és családját, és szövetséget köt vele; erre emlékeztet a szivárvány.'

Miután Noé kijött a bárkából, és hálaáldozatot mutatott be, Isten megáldotta Noét fiaival együtt, és így szólt hozzájuk: 'Szaporodjatok és sokasodjatok, töltsétek be a földet! Féljen és rettegjen tőletek a föld minden állata és az ég minden madara! Kezetekbe adtam mindent, ami a földön mozog, és minden halat a tengerben. Eledeletek lehet minden; az is, ami mozog és él.

Miként a zöld növényzetet, ezeket is mind a kezetekbe adom azzal a feltétellel, hogy a húst vérével együtt ne egyétek. De a ti éltető véreteket is számon kérem. Számon kérem minden állattól és az embertől is.

Mindenkitől, még a testvértől is számon kérem az emberi életet. Aki embervért ont, annak emberek ontsák ki a vérét, mert Isten képére alkottam az embert! Ti pedig szaporodjatok és sokasodjatok, töltsétek be a földet, és uralkodjatok rajta!'

Majd ezt mondotta Isten Noénak és fiainak: 'Íme, én szövetséget kötök veletek és utódaitokkal, sőt minden élőlénnyel, mely nálatok van: a madárral, a háziállattal és a mező minden vadjával: mindazzal, ami a föld állataiból fennmaradt a bárkában. Szövetséget kötök veletek, hogy nem pusztul el minden élő a vízözön hullámaiban, és nem is lesz többé vízözön, mely elpusztíthatná a földet.'

Majd ezt mondotta az Isten: 'Annak a szövetségnek, melyet veletek és a körülöttetek élő többi élőlénnyel kötök, ez lesz a jele örök időkre: Szivárványomat a felhőkbe helyezem, és ez lesz a jele a szövetségnek közöttem és a föld között.' Ez az Isten igéje.

Teremtés könyve 9. fejezet 1-13.
 
Forrás ~ Internet