HÁZSZENTELÉS - VÍZSZENTELÉS - VÍZKERESZT

 'Békesség e háznak! És minden lakójának!'

'Az ünnep második tartalma Jézus Krisztus keresztsége, ezért mind a keleti, mind a nyugati egyház ezen az ünnepen vizet szentel. A szentelt vizet hazavitték és szentelményként használták: régebben szentelt vízzel meghintették a házat, a csecsemőt, a menyasszonyt és a vőlegényt az esküvőre indulás előtt, a Boldogasszony ágyát, ahol az édesanya a gyermekét szülte a tisztaszobában, továbbá az újszülött borjút, a kiscsibét, hogy egészséges legyen egész életében. 
Áldást kértek Istentől a szentelt vízzel, emellett a gonosz távol tartójának tartották. A halottvirrasztóban is szentelt vizet tettek az elhunyt mellé. A vízszentelés a templomban vagy a folyóparton zajlott, emellett krétát is szenteltek ezen a jeles napon. A szentelt krétával ekkor történt a házmegáldás: az illetékes pap a kántorral, a tanítóval és a ministránsokkal sorra járta a házakat és megáldotta az emberi hajlékokat. Idén a házszentelésnél ez kerül az ajtófélfára: 20+G+M+B+19, vagyis Gáspár, Menyhért, Boldizsár 2019.'

Urunk, Te az őszinte és tiszta szívekben akarsz lakni.
Oltalmazd, atyai szíveddel e családot.
A Te kegyelmed legyen támasz és egyedüli remény számukra.
Áldd meg őket, hogy reád hagyatkozva hitben, reményben
és szeretetben akaratodat teljesítsék!
Áldásod szálljon le rájuk és maradjon közöttük mindenkor. Amen.


  HÁZSZENTELÉS IMÁJA 

Mindenható, örök Isten! Irgalmasságodban a Földet javaiddal töltöd be. Kérlek, ennek a háznak a lakói nevében és aki itt talál menedéket, méltóztassál megáldani, megszentelni ezt a házat és lásd el javaiddal. Áldd meg Uram kimeríthetetlen irgalmaddal mindazokat akik itt laknak, és add meg számukra az ég bőségét és mindazt a földi gazdagságot, ami az élethez szükséges, és hogy teljesüljenek azok a kívánságaik, amik méltányosak. Amint abban az időben megáldottad Ábrahám, Izsák és Jakab házát, ugyanígy kérlek, szolgád által méltóztassál megáldani ezt a házat is és megkeresztelni, hogy falai között vegyenek lakást a Te Szent Angyalaid, hogy őrködjenek felette, védelmezzék. Ekként biztosítva a védelmüket, a szeretetet és a harmóniát és a boldogságot. A mi urunk, Jézus Krisztus által, és szent János, az ő szolgája által kérlek erre. Amen. 

HÁZSZENTELÉS IMÁJA

Békesség e háznak és minden lakójának.
 Segítségünk az Úr nevében,
 Aki az eget és a földet alkotta. 
Uram, hallgasd meg könyörgésünket
 és kiáltásunk jusson eléd.

Könyörögjünk!
Urunk, mindenható Istenünk alázattal állunk szent színed előtt, és arra kérünk, hogy kegyelmed kiárasztása által lakjék e házban/lakásban egészség, tisztaság, derűs öröm, termékeny szeretet, alázatosság, jóság, szelídség, törvénytisztelet és hálaadás a Szentháromságos egy Istennek.

Lakjanak itt a békesség angyalai, őrizzék és erősítsék e hajlékban a Szent Családhoz való hasonlóságot az itt lakók imájában, munkájában és szenvedéseik elviselésében. A mi Urunk, Jézus Krisztus által. Amen.
 
Forrás ~ Internet



HÁZI ÁLDÁS

Hol hit, ott szeretet;,
Hol szeretet, ott béke,
Hol béke, ott áldás,
Hol áldás, ott Isten
Hol Isten, ott szükség nincsen. Amen.


HÁZI ÁLDÁS

Áldd meg otthonunkat, Uram,
Töltsd meg szereteteddel
és jelenléteddel.

Kérünk jöjj el, és maradj velünk
a falak között -
lakj a lelkünkben, és segíts az
otthonunkat olyan hellyé alakítani,
ahol egymást táplálni tudjuk és
segíteni a növekedésben.

Uram, támogasd erőfeszítéseinket,
hogy a meleg és biztonságot adó
menedékké alakítsuk otthonunkat,
ahol az energiánkat megújíthatjuk,
és felfrissíthetjük lelkünket.

Segíts olyan menedékké alakítani,
ahol az aggodalmak feloldódnak,
a mosolyt megosztjuk,
szabadon és nagylelkűen megosztjuk
a szeretetet.

Uram, a mi otthonunkat alakítsd olyan
szentéllyé, ahol érezzük jelenlétedet
És ahol befogadjuk szeretetedet. Amen.

Forrás ~ Internet