OLVASMÁNY

'Önmagához hasonlónak alkotta Isten az embert.'

Isten a földből teremtette az embert, a saját képmására alkotta őt, és úgy rendelte, hogy újból visszatérjen hozzá. Felruházta őt a magáéhoz hasonló erővel. Kimérte napjainak számát, megszabta idejét, és a földön minden lény urává tette.

Félelmetessé tette minden élőlény előtt, hogy uralkodjék az állatokon és a madarakon. Tehetséget adott az embernek: nyelvet, szemet és fület. Szívet adott neki a gondolkodásra, értelemmel ruházta fel őket. Értelmüket tudással, szívüket pedig érzéssel töltötte el, és megmutatta nekik: Mi a rossz és mi a jó.

Istenfélelmet oltott a szívükbe, és megmutatta nekik művei nagyságát, hogy dicsekedjenek csodáival, hogy magasztalják szent nevét, és hirdessék művei nagyszerűségét. Azonfelül tudást adott nekik, és örökségül megkapták az élet törvényét.

Örök szövetségre lépett velük, és közölte velük parancsait. Dicsőségének nagyságát saját szemükkel láthatták, hangjának erejét saját fülükkel hallhatták.

Ezt mondta nekik: 'Tartózkodjatok minden gonosztól!' És parancsokat is adott nekik, hogyan viselkedjenek embertársaikkal. Útjaik mindig előtte vannak, sohasem téveszti őket szem elől. Ez az Isten igéje.

Sirák fiának könyvéből 17. fejezet 1-13.
 
Forrás ~ Internet