A DERÉK ASSZONY DICSÉRETE

Derék asszonyt ki talál? Értéke a gyöngyét messze meghaladja. Férje egész szívével ráhagyatkozik, és nem jár rosszul vele. Mindig a javára van, sose a kárára, életének minden napján.

Előteremti a gyapjút és a kendert, és mindent beszerez ügyes kézzel. Olyan, mint a kalmárok hajója: messze földről szállítja az élelmet. Bár még éjszaka van, már fölkel, és ellátja a háza népét eledellel, szolgálóleányait egy egész napra valóval.

Szántóföld után néz, és meg is szerzi, szőlőt telepít keze munkájából. Jól körülköti derekát övvel, s nekifeszíti karját a munkának. Tudja, hogy jó hasznot hajt, éjnek idején sem alszik ki lámpája.

Kinyújtja karját a guzsaly után, és kezével megfogja az orsót. Kiterjeszti kezét az elnyomott fölé, a szűkölködőnek meg a karját nyújtja. Nem kell féltenie háza népét a hótól: egész háza népét ellátta kettős ruhával, és takarókat is csinált magának.

Ruhája bársonyos len és bíbor gyapjú. Férjét a kapuknál igen nagyra tartják, hogyha tanácsban ül az ország véneivel. Ingeket is készít, és eladja őket, öveket is árul a kereskedőnek.

Az erő érzete veszi körül, vidáman néz a jövendő elé. Ha kinyitja száját, bölcsen beszél, jóságos tanítás árad a nyelvéről. Szemmel tartja háza népe munkáját, a tétlen lustaság nem kenyere.

Kiállnak fiai, s boldognak hirdetik, a férje is fölkel, és így dicséri: 'Sok asszony megmutatta, hogy milyen derék, de te fölülmúlod őket, mind, valamennyit!'

Csalfa dolog a báj, a szépség mulandó, de az okos asszonynak kijár a dicséret. Magasztalják keze munkájáért, a városkapuknál dicsérjék tetteit! 
 
 A példabeszédek könyvéből 31. fejezet 10-31.
 
Forrás ~ Internet