SZENTLECKE

'Életünkben és halálunkban egyaránt az Úréi vagyunk.'

Testvéreim! Egyikünk sem él csak önmagának, és egyikünk sem hal meg csak önmagának. Amíg élünk, Istennek élünk, és ha meghalunk, Istennek halunk meg. Tehát akár élünk, akár meghalunk, mindig az Úréi vagyunk. Krisztus ugyanis azért halt meg és azért támadt fel, hogy mind a holtaknak, mind az élőknek Ura legyen. Mindnyájan Isten ítélőszéke elé jutunk. A Szentírásban ugyanis ezt olvassuk: 'Amint igaz, hogy élek - mondja az Úr -, előttem meghajlik minden térd, és minden nyelv magasztalja az Istent!' Tehát mindegyikünk számot ad magáról Istennek. Ez az Isten igéje.

Szent Pál apostolnak a rómaiakhoz írt leveléből 14. fejezet 7-9.10b-12.

SZENTLECKE

'Az örökkévalóságban együtt leszünk Krisztussal és szeretteinkkel.'

Testvéreim! Az elhunytak sorsáról nem akarunk tájékozatlanságban hagyni benneteket, hogy ne szomorkodjatok, mint a többiek, akiknek nincs reményük. Ha Jézus - mint ahogy hisszük - meghalt, és feltámadt, akkor Isten vele együtt feltámasztja azokat is, akik Jézusban hunytak el.

Az Úr tanítása alapján ugyanis ezt mondjuk nektek: Mi, élők, akik az Úr eljöveteléig megmaradunk, nem előzzük meg az elhunytakat. A parancsszóra, a főangyal kiáltására, Isten harsonájának szavára az Úr maga száll le a mennyből. Először a Krisztusban elhunytak támadnak fel, azután mi élők, akik életben maradunk, velük együtt elragadtatunk a magasba, hogy találkozzunk Krisztussal, és örökké az Úrral legyünk. Vigasztaljátok egymást ezzel a tanítással! Ez az Isten igéje.

Szent Pál apostolnak a tesszaloniki hívekhez írt első leveléből 4. fejezet 13-18.

OLVASMÁNY Izajás próféta könyvéből

'Azon a napon majd megsemmisül a zord halál is.'

Sion hegyén a Seregek Ura bőséges lakomát rendez minden nemzetnek. Szent hegyén leveszi róluk a gyászleplet, amely minden népet betakart, és a fátyolt, amely minden nemzetet elborított. Örökre megsemmisíti a halált. Istenünk, az Úr letörli a könnyet minden arcról, lemossa népéről a gyalázatot, lemossa az egész földön. Ő, az Úr mondta ezt. Azon a napon majd így beszélnek: Íme, a mi Istenünk! Benne reméltünk, hogy ő megszabadít minket. Ő az Úr, s mi benne bíztunk. Örüljünk és ujjongjunk szabadításának! Ez az Isten igéje.

Izajás próféta könyve 25. fejezet 6a.7-9.

Forrás ~ Internet